Régészeti tárgyak tisztítása


Minden tárgy egyedi, így minden esetben az adott körülményekhez igazítom a tisztítási eljárást.

Az állapotfelmérést követően a műtárgy anyagába legkevésbé beavatkozó eljárás során szabadítom meg a lelet felszínét a rárakódott korróziós termékektől.

A közgyűjteményi igények a szigorúbb elveket valló privát gyűjtemények minőségéhez folyamatosan alkalmazkodnak, így a tárgy szerves részeinek - mint a patinának - maradéktalan megőrzése, sértetlensége alapvető szempontom, ugyanakkor egy óvatos, következetes mechanikus tisztítás nem feltétlenül lassabb művelet mint egy roncsolással járó - általam csak kivételes esetekben alkalmazott - vegyszeres kezelés.

A tisztításhoz és konzerváláshoz szükséges speciális kéziszerszámok, segédanyagok és géppark (mini és normál mikromotoros csiszológép, kompresszoros szemcseszóró, ipari sztereomikroszkóp, elekrolizáló, szárító berendezések) is a rendelkezésre áll.

Érmék tisztítása


Az ásatásokból és szórványleletekből bekerülő régészeti korú érmék megtisztítása nem pusztán technikai kérdés, hanem az átlagosnál nagyobb mértékű numizmatikai ismereteket is igénylő beavatkozás.

 A patina megőrzésének igénye megelőzi a nettó információ kinyerését, ezért célszerű még a vastag szennyeződéssel terhelt érmét is beazonosítani, felismerni. A relatíve kis méret miatt a korrózió fajtáját és mértékét is időben észlelni kell, hiszen egyetlen betű vagy apró jel is befolyásolja az érme pontos meghatározását és megjelenését.


Régészeti tárgyak konzerválása

A megtisztított tárgyak hosszútávú szerkezeti és esztétikai állapotmegőrzése érdekében konzerválásra is szükség lehet. Fontos szempont a felhasznált anyagoknál a visszafordíthatóság és hogy a tárgyban kárt ne okozzon, továbbá az alkalmazott konzerválószerek tartóssága és stabilitása is elvárás. Ez a beavatkozás a már évekkel korábban megtisztított tárgyaknál is indokolt lehet.


Dokumentáció készítés, fotózás és utómunka, gyűjteménykezelés


A tárgyakat tisztítás előtt és a művelet befejeztével - amennyiben szükséges közben is - fotózással kell dokumentálni. Egyeztetést követően az állapotleírástól kezdve a fizikai és kémiai beavatkozásokon át a tárolási javaslatig írásos dokumentáció is készül.

Minőségi normál és makro tárgyfotózás rendelhető gyűjteményekről vagy leletekről akár vetett árnyék nélküli  kivitelben is képszerkesztéssel, színhelyesen és torzításmentesen.


Minden jog fenntartva: ©Horváth Szulamit Emma, 2023
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!